Omslag Tecknaren 2204: Moa Romanova fotograferad av Anna Drvnik, bilder ur Romanovas album Alltid fucka upp, 2018, och På glid, 2022. Art direction och grafisk formgivning: Mia Degerman och Vejde Gustafsson, Spektra.

Tecknaren nr 4 – december 2022

Serietecknaren Moa Romanova, olovlig användning av bilder, bokstavskonst som historiehyllning, samt resandets betydelse för bildskapandet. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 4, december 2022. 

Ledare: Hur läser du tidningen? 

Kanske fastnade du för omslaget där Moa Romanova, fotograferad av Anna Drvnik, omges av vänner och miljöer ur seriealbumen Alltid fucka upp och På glid? Och bläddrar direkt till porträttintervjun där Romanova berättar för Ida Säll om hur hon hittade sin estetik (Paradisbadet i Örnsköldsvik), sitt narrativa driv (kompisarna) och sin förhandlingsteknik som illustratör. 

Eller börjar du läsa från slutet? Du vill åt föreningsnyheterna, sätta tänderna i Svenska Tecknares ordförande Josefine Engströms krönika om en ny tjänst där tusentals bilderböcker kostar mindre än en ost på extrapris. Se vad föreningsmedlemmen Elin Lucassi har på hjärtat? Kanske hoppar du sedan till Pontus Dahlmans branschnyheter, innan du tar dig an något annat (Sara Duells essä om typografi, Johan Jacobsson Franzéns analys om reseinspiration). 

Är du typen som letar upp alla illustrationer först? Minna Floss har visualiserat Maria Molins reportage om upphovsrätt, Johan Wanloo bildsätter juridiksidorna, och Elin Molander har ritat ost- och bokkrönikan. 

Vi vet inte hur du läser Tecknaren. Men vi skulle gärna vilja veta! Se på sista sidan om en läsarundersökning som Svenska Tecknare genomför, och som du gärna får delta i. Trevlig läsning, hur du än gör! 

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 4 2022 

PORTRÄTT: Moa Romanova 

Hon har hittat sin stil genom att först lära sig hantverket och sedan lära om efter eget huvud. Och hon har hittat sitt berättande genom att dra historier för sina kompisar. Serietecknaren och illustratören Moa Romanova har även blivit bra på att ta betalt. Text: Ida Säll. Foto: Anna Drvnik. 

REPORTAGE: När bilder används utan lov 

De senaste decenniernas digitala utveckling och sociala mediers framväxt har bidragit till att upphovsrättsintrång har blivit allt vanligare. Internets gigantiska smörgårdsbord av bilder gör det till ett sisyfosarbete att bevaka upphovsrättsskyddat material. Konflikter om användningsområden kan även uppstå mellan upphovspersoner och uppdragsgivare, särskilt om avtalen är bristfälliga eller saknas. Vad finns det för vägar att gå för bildskapare som upptäcker intrång i sin ideella och ekonomiska rätt? Text: Maria Molin. Illustration: Minna Floss. 

ESSÄ: Typografisk hyllningskonst  

Ett typsnitt hyllar 1990-talets housemusikstil. Ett annat lånar sin form från lågbudgetfilmer om tonårsgäng på flykt, och ett tredje från 1970-talsflyers från The Women’s Car Repair Collective. Sara Duell tar alfabetskonstnären Nat Pypers arbeten som exempel på queer typografi. Text: Sara Duell. 

ANALYS: Utblick ger intryck 

Inspiration, utforskande och utveckling. Eller idealisering, exotism och plagiering? Johan Jacobsson Franzén läser tre böcker om resande och bildkonst, och diskuterar kulturmötets betydelse för skapandet. Text: Johan Jacobsson Franzén. 

FRÅGA OM JURIDIK OCH ARVODEN: Språkliga normer inom upphovsrätten 

I lagen står det ”upphovsman” men Svenska Tecknare skriver ”upphovsperson”. Förbundsjuristen Marcela Contardo förklarar varför, och svarar på frågor om juridik och arvoden tillsammans med Lisa Engström. Text: Marcela Contardo, Lisa Engström. Illustration: Johan Wanloo. 

KRÖNIKA: Tusentals böcker billigare än en ost? 

Om en bild säger mer än tusen ord, hur kan tusentals bilderböcker kosta mindre än en ost på extrapris? Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om en digital bilderbokstjänst med bland annat bristande insyn i royaltyavräkningar. Text: Josefine Engström. Illustration: Elin Molander. 

DESSUTOM 

Bild: Carin Ellberg visar strandfynd på Nordiska Akvarellmuseet. 

Stipendium: Svenska Tecknares nya utmärkelse Prisa! Tilldelas serietecknaren Mats Källblad. 

Detalj: Maryam Fanni visar på lagren i Vvork Vvork Vvorks protestaffisch. 

Medlemsenkät: Vi ställer tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. 

Svenska Tecknare-sidorna: Information, nyheter, tips och medlemsröst. 

MEDVERKANDE I #4 2022 

Skribenter: Maina Arvas, Marcela Contardo, Pontus Dahlman, Sara Duell, Josefine Engström, Lisa Engström, Johan Jacobsson Franzén, Maria Molin, Ida Säll.

Illustratörer: Minna Floss, Johan Wanloo, Elin Molander.

Fotografer: Anna Drvnik, Fernando Medina.

Omslag: Moa Romanova fotograferad av Anna Drvnik, bilder ur Alltid fucka upp och På glid.

Korrektur: Elena Tillman Sperandio.

Repro: Fernando Medina/Spektra.

Art direction och grafisk form: Mia Degerman/Spektra, Vejde Gustafsson/Spektra.

Tryckeri: Trydells Tryckeri.

Kommunikation: Jenny Gustafsson. 

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.