Omslag Tecknaren 2302: Illustration av Nils Jarlsbo. Art direction och grafisk formgivning av Mia Degerman och Vejde Gustafsson, Spektra.

Tecknaren nr 2 – maj 2023

Generativ artificiell intelligens och bildskapande, designern och konstnären Sarah Boris, seriekonstnären John Andersson, och fantasygenrens bildvärldar. Här är ledare, innehåll och medverkande i Tecknaren nummer 2, maj 2023.

Ledare: Tvättsvampsintelligens
Ett kreativt verktyg, något som ökar vurmen för det handgjorda, eller ett hot mot tecknandet som transformerar det yrkesmässiga landskapet? I det här numrets reportage om generativ artificiell intelligens talar två företrädare för bildorganisationer, en forskare inom juridik och fem yrkesutövare om den tekniska utvecklingens påverkan på samtidens och framtidens bildskapande. Ja, nja och nej, som Nils Jarlsbos omslagsbild sammanfattar det.

”Varför skulle man vilja repetera gamla bilder när man kan skapa helt nya?” frågar Joanna Rubin Dranger. Hon talar inte om AI utan om stereotyper och hur bilder formar vår uppfattning om världen. I sin bok Ihågkom oss till liv visualiserar årets Prisa!-stipendiat sin släktberättelse och en del av vår gemensamma 1900-talshistoria.

Visualiserad samtidshistoria hittar vi även hos Sarah Boris, som använder sin designkonst för att kommentera exempelvis nationell identitet och nedskärningar inom utbildning, hälsa och rörelsefrihet. Bild- och formskapare suger ständigt i sig av världen omkring, och skildrar, tolkar och kommenterar historien, samtiden och framtiden. Sarah Boris liknar den grafiska formgivaren vid en tvättsvamp. Och då menar hon en tvättsvamp med mänsklig intelligens, inte artificiell. Som inte repeterar gammalt, utan skapar helt nytt.

INNEHÅLL I TECKNAREN NR 2 2023

REPORTAGE Kreativt verktyg eller hot
Med hjälp av generativ artificiell intelligens går det nu att framställa alltmer kvalitativa bilder på några sekunder. Vissa betraktar AI som ett nytt effektivt verktyg och arbetssätt. Andra ser det som ett hot mot de kreativa yrkena och hantverksskickliga skapandet. Och vad händer med upphovsrätten, följer lagstiftningen med i tekniksprånget? Text: Maria Molin. Illustration: Nils Jarlsbo.

PORTRÄTT Sarah Boris
Kärleken till bokstäver och tecken leder den grafiska formgivaren och konstnären Sarah Boris mellan grafisk form, politiska konstverk och funktionella objekt för det offentliga rummet. Text: Pontus Dahlman. Foto: Timothée Chambovet.

ESSÄ Pojken i den höga dalen
Serietecknaren, konstnären och poeten John Andersson hade en egen värld i ateljén och hemmet i Högdalen i Stockholm. När han gick bort i början av året lämnade han efter sig en stor produktion av målningar och serier att gå vilse och hitta rätt i. Formgivaren, förläggaren och fanzinesamlaren Jens Andersson minns en fascinerande vän och hans verk, och ger en bild av den kontext som John Andersson skapade i. Text: Jens Andersson.

ANALYS Fantasy i förändring
Hjältar, drakar, änglar och demoner. I fantasygenrens mytologiska bildberättelser representerade i ett antal bokverk finner Johan Jacobsson Franzén både rollspelsnostalgi, sexistiskt dravel, uppdaterad diversifiering och fler kvinnor bland konstnärerna. Text: Johan Jacobsson Franzén. Foto: Fernando Medina.

FRÅGA OM JURIDIK OCH ARVODEN Du ska kunna leva på det du gör
”En hållbar branschpraxis skapas och utvecklas genom samlad kunskap och i varje framförhandlat avtal”, skriver Svenska Tecknares jurist Astrid Nymansson, som svarar på frågor om juridik och arvoden tillsammans med arvodesrådgivaren Lisa Engström. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 2, maj 2023. Text: Astrid Nymansson, Lisa Engström. Illustration: Marie Tillman.

KRÖNIKA Undersökandet är en investering
Det kreativa undersökandet är en förutsättning för att skapa nytt och bättre, ett undersökande som ofta möjliggörs av stipendier. Det skriver Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström, apropå ett förslag om att räkna statliga långtidsstipendier som sjukpenninggrundande inkomst. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 2, maj 2023. Text: Josefine Engström. Illustration: Katarina Lernmark.

DESSUTOM
Bild: Formgivaren och textilkonstnären Kustaa Saksis mattor ställs ut på Designmuseum i Helsingfors.

Stipendium: Joanna Rubin Dranger tilldelas Svenska Tecknares Prisa!-utmärkelse.

Arbetsyta: Textilformgivaren Karin Olu Lindgård och industridesignern Kajsa Willner samtalar om design.

Medlemsenkät: Vi ställer tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare.

Svenska Tecknare-sidorna: Information, nyheter, tips och kurser. Ordförande Josefine Engström skriver om det kreativa undersökandet och stipendier som inkomst. Illustration av Katarina Lernmark.

MEDVERKANDE I #2 2023
Skribenter: Jens Andersson, Maina Arvas, Pontus Dahlman, Josefine Engström, Lisa Engström, Johan Jacobsson Franzén, Maria Molin, Astrid Nymansson.
Illustratörer: Nils Jarlsbo, Katarina Lernmark, Marie Tillman.
Fotografer: Timothée Chambovet, Fernando Medina.
Repro: Fernando Medina/Spektra.
Art direction och grafisk form: Mia Degerman/Spektra, Vejde Gustafsson/Spektra.
Tryckeri: Trydells Tryckeri.
Kommunikation: Jenny Gustafsson, Hanna Weiderud.
Omslag: illustration av Nils Jarlsbo.

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.