Krönika: Betala bildskaparna i en värld av bilder

Vi lever med bilder. Vi kopierar, tar skärmdumpar och skickar dem vidare. Varför omfattas då inte stillbild av privatkopieringsersättningen? Svenska Tecknares ordförande Josefine Engström skriver om PKE och arbetet för att även bildskaparna ska ersättas. Läs mer

Krönika: Allt för flocken

Inspireras av elefantens hälsningsrutiner och kommunikativa förmåga, uppmanar Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare. Börja med att avtala om rättigheter och villkor innan arbetet sätter i gång. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 3, september 2020. Text: Josefine Engström. Illustration: Kate England.

Läs mer

Illustration: Klara Bartilsson.

Krönika: Nu berättar vi om vår verklighet

Under coronakrisen är Svenska Tecknares vision densamma: att förbättra medlemmarnas ekonomi och yrkesvillkor. Krisfond och gratis medlemsavgift är exempel på konkreta uttryck för den visionen, skriver Lars Fuhre, vice ordförande för Svenska Tecknare.

Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 2, juni 2020. Text: Lars Fuhre. Illustration: Klara Bartilsson.

En vän kallar coronaviruset för ”Coronito”. Dessvärre går det inte att förminska pandemin med en diminutivform. Nästan hälften av de medlemmar som i april svarade på Svenska Tecknares enkät med anledning av corona vittnar om att ha förlorat uppdrag på grund av viruset.

Pandemins konsekvenser är omöjliga att överblicka. Det vi vet är att skillnaderna mellan den som har och den som inte har kommer att bli än tydligare. Som en medlem uttryckte det angående a-kassan och enskilda näringsidkares utsatthet: ”Det här är ett bra tillfälle att informera om vår verklighet.”

Många av oss som arbetar inom bild och form är redan vana vid att arbeta ensamma. För illustratörer, grafiska formgivare, animatörer och serietecknare är det förhållandevis enkelt att vara verksam med fysisk distans.

Och behovet av effektiv och tilltalande visuell kommunikation har väl aldrig varit större? Den brittiska regeringen har ett tydligt grafiskt koncept för sin strategi, synligt i all kommunikation. Oavsett coronastrategi skulle Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten med flera behöva visuell hjälp för att nå ut med sina budskap. Den svenska strategin sammanfattad i en bild, några få väl typograferade ord, en animation eller en serieruta?

Det är detta, att sammanfatta i ord och bild, som vi är så bra på. Och det är inte bara myndigheter som behöver hjälp. All den kompetens som yrkesverksamma kreatörer kan erbjuda är till gagn för samhället på alla områden.

Svenska Tecknares vision ”För rikare visuell kultur i Sverige” omfattar en långsiktig strävan efter att lyfta just detta, och förbättra medlemmarnas ekonomi och yrkesvillkor. Att Svenska Tecknare deltar i uppropet till regeringen om a-kassebestämmelser, vår egen nystartade krisfond samt årsmötets beslut om 0 kronor i medlemsavgift för 2021 är bara några exempel på konkreta uttryck för den visionen.

Lars Fuhre är vice ordförande i Svenska Tecknare.

Krönika: Skillnaden mellan ditt och mitt

Det nya upphovsrättsliga EU-direktivet ska omvandlas till svensk lagstiftning och Svenska Tecknare arbetar hårt för att för att garantera upphovspersoners rättigheter, skriver Josefine Engström, styrelseordförande för Svenska Tecknare.

Artikeln är publicerad i Tecknaren nummer 1, mars 2020. Text: Josefine Engström. Illustration: Jojo Falk.

Min tvååring har som alla andra barn i hennes ålder starka åsikter om vad som tillhör henne – det vill säga det mesta. Till exempel böckerna på biblioteket och bandyklubborna i parken, men även hennes systers alla gosedjur. Hon håller hårt i sakerna, både egna och andras, och skriker: ”Mina!”

Nu är ju hon ett barn och kommer förhoppningsvis att växa ur denna fas. Men på ett sätt påminner den mig lite om vissa uppdragsgivares sätt att roffa åt sig av det som faktiskt inte tillhör dem. De skriker kanske inte ”mina!” utan har mer förfinade metoder, såsom orimliga avtal där konstnärliga och kreativa upphovspersoner mer eller mindre tvingas ge bort det viktigaste de har – nämligen sina egna verk.

DSM-direktivet, det omtalade nya upphovsrättsliga EU-direktivet, försöker få ordning på detta. Medlemsstaterna har två år på sig att omvandla direktivet till svensk lagstiftning och Svenska Tecknare arbetar hårt för att för att direktivet ska garantera upphovspersoners rättigheter.

Exempelvis ska man enligt direktivet ha rätt till lämplig och proportionerlig ersättning för sitt arbete, vilket skulle vara en stor och välkommen nyhet för svensk upphovsrättslagstiftning.

Och man ska även kunna få aktuell, relevant och uttömmande information om utnyttjandet av ens verk och vilken genomslagskraft det har. Nyttjas ett verk mer än vad parterna först har avtalat ska upphovspersonen ha rätt till ytterligare ersättning, om den tidigare ersättningen har varit oproportionerligt låg.

Svenska Tecknare och de andra upphovsrättsorganisationerna för nu en dialog med regeringen om upphovspersoners behov och perspektiv. Även i framtiden kommer tvåringar troligen att fortsätta roffa åt sig, men lyssnar politikerna på oss kommer det att bli betydligt svårare för uppdragsgivare att bete sig så.

Illustration: Fia Djerf.

Krönika: På spaning efter en rik visuell kultur

”En värld fattig på uttryck är en tillplattad enkelspårig värld”, skriver Josefine Engström, styrelseordförande för Svenska Tecknare, och uppmanar kulturskapare att slå vakt om den demokratiska rätten att uttrycka sig fritt – för en rik visuell kultur.

Läs mer

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.