Göteborgs Kopparslageriarbetares fana från 1900, som pryds av internationalismens socialistiska frihetsgudinna, framför en soluppgång, på en jordglob. Foto: Claes Jansson

Det röda spöket

Margareta Ståhl är fil. dr i visuell kommunikation och har forskat på arbetarrörelsens röda fanor. Inför första maj har vi träffat henne för att prata om fanans historia, symbolspråk och betydelse för arbetarrörelsens organisationer.

Läs mer

Kvinnokampsmärket, variant med text, skiss av Anne Lidén 1971

Inga djurtassar eller gubbhänder!

Vintern är snart slut. Inför Internationella kvinnodagen 8 mars avslutar Maryam Fanni, Sara Kaaman och Matilda Flodmark sitt gästredaktörskap med att träffa Anne Lidén.

Läs mer

Illustration: Emma Rendel

”Det skulle vara fantastiskt om vi blev fler”

Emma Rendel är serieberättare och illustratör och har precis påbörjat ett treårigt forskningsarbete på Konstfacks institution för Visuell kommunikation. Eftersom det är helt nytt med konstnärlig forskning inom illustration i Sverige så var vi nyfikna på att få veta mer om Emmas forskningsprojekt samt möjligheten att forska om och med illustration.

Läs mer

Sweden sans, 2013.

Från Runa ABC till Sweden sans

Formgivaren Rikard Heberling presenterar en bakgrund till det nylanserade typsnittet Sweden sans – en historia av hur nationalism produceras och manifesteras genom bokstavsformer.

”En stor och krävande nationell uppgift för svenska konstnärer utgör skapandet av en svensk boktryckstyp.”
– Hugo Lagerström, Nordisk boktryckarekonst, 1916

Läs mer

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.