Illustration: Aurora Walderhaug

Tecknaren #6 2015

REPORTAGE Dödskallar, skelett, kusliga hus, onda gastar och mylingar. När verkligheten känns mörk och skrämmande har vi behov av att möta våra rädslor i fantasifulla bilder. Klas Ekman har talat med illustratörerna och serieskaparna som tecknar den nya svenska skräcken.

Text: Klas Ekman

PORTRÄTT Hon är konstnär och satirtecknare, född i Syrien. Sedan åtta år tillbaka finns Sahar Burhans hem och ateljé i Norrköping. I höstas öppnade hon ett galleri med målet att skapa kulturella nätverk mellan Mellanöstern och Sverige.

Text: Maria Molin. Foto: Satu Knape

ESSÄ Bland de människor som flyr till Sverige finns illustratörer, formgivare och konstnärer. Hur kan vi hjälpa dem in på arbetsmarknaden för bild och form? Hur kan vi nå Kulturrådets mångfaldsmål? Ola Öhlin rapporterar från tio års integrationsprojekt inom kultursektorn, som han hellre kallar samarbetsprojekt.

Text: Ola Öhlin. Illustration: Moley Talhaoui

ANALYS Fantompojken, Insidan ut och Havets sång handlar alla om barn som försöker lära sig att hantera sin sorg. Alexandra Sundqvist analyserar tre animerade filmer som bjuder in sjuåringar och äldre att utforska egna och andras känslor.

Text: Alexandra Sundqvist Illustration: Lina Bodén

FRÅGA JURISTEN ”Dags att utreda socialförsäkringen.” Svenska Tecknares jurister Åsa Anesäter och Emma Jarl svarar på läsarfrågor.

Text: Åsa Anesäter, Emma Jarl. Illustration: Linda Spåman

DEBATT ”Kan du leva på ditt yrke?” Svenska Tecknares ordförande Karin Ahlin skriver om hur bilder blir allt vanligare och viktigare samtidigt som arbetet med att skapa bilder värderas lägre.

Text: Karin Ahlin. Illustration: Dan Haskett

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Giant Robot visar Post-it-konst. Arbetsyta: Sara Larsson om lugnet vid köksbordet. Detalj: Barbro Johnsson om Jenny Nyströms jultomte. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #6 2015:
Skribenter: Karin Ahlin, Åsa Anesäter, Maina Arvas, Klas Ekman, Emma Jarl, Maria Molin, Alexandra Sundqvist, Sara Teleman, Ola Öhlin
Illustratörer: Lina Bodén, Dan Haskett, Linda Spåman, Moley Talhaoui
Fotografer: Roger Borgelid, Jenny Gustafsson, Satu Knape
Omslag: Ur Dödsritt, 2011, av Aurora Walderhaug

Illustration: Jillian Tamaki

Tecknaren #5 2015

PORTRÄTT Hemligheter, sorg och vuxenblivande. Kanadensiska illustratören och serietecknaren Jillian Tamakis nya bok är en naturmagisk sommarsaga om tonårig verklighet. Sara Teleman talar med henne om humor, identitet och arbete.

Text: Sara Teleman Foto: Emma McIntyre

REPORTAGE Det startade som ett alternativt litet skivbolag 1996. Sedan växte det till en kollektiv lösning på alla frilansande kreatörers administrativa våndor. I dag är snart 300 musiker, artister, illustratörer, formgivare, fotografer och journalister medlemmar i det finska arbetskooperativet Lilith.

Text: Bert Ola Gustavsson, Dick Schyberg Illustration: Tyra von Zweigbergk

ESSÄ Svenska serier – hur ser de ut i jämförelse med den övriga serievärlden? Monica Hellström analyserar berättarteknik, estetik och tematik, efter att ha bläddrat igenom ett urval publikationer från 1980 och framåt, med fokus på det visuella.

Text: Monica Hellström Bild: Carl Johanson

ANALYS Är du en sådan som gillar att färglägga innanför linjerna? Eller en som gör uppror mot fasta teckningsramar? Oavsett vilket så finns det något för dig i den rådande målarbokstrenden: färgläggningsböcker för vuxna. Johan Jacobsson och hans inre punkare har testat.

Text: Johan Jacobsson Illustration: Kelly Lansman

FRÅGA JURISTEN ”SÄG NEJ TILL FRIKÖP” Svenska Tecknares jurister Åsa Anesäter och Emma Jarl svarar på läsarfrågor.

DEBATT ”Krafttag för trygghet.” Svenska Tecknares ordförande Karin Ahlin skriver om hur trygghetssystemen inte är utformade för dem som arbetar med bild och form.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Mogu Takahashis bilddagbok. Detalj: Medieforskaren Lars Vipsjö om stereotyper. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #5 2015:
Skribenter: Karin Ahlin, Åsa Anesäter, Maina Arvas, Bert Ola Gustavsson, Monica Hellström, Johan Jacobsson, Emma Jarl, Dick Schyberg, Sara Teleman
Illustratörer: Carl Johanson, Kelly Lansman, Robert Nyberg, Lasse Skarbövik, Tyra von Zweigbergk
Fotografer: Jenny Gustafsson, Emma McIntyre
Omslag: Ur Den sommaren av Jillian Tamaki (Placebo Press, 2015)

Omslagsillustration: Jimmy Liao

Tecknaren #4 2015

REPORTAGE Animation och illustration används ofta inom vetenskap och pedagogik – trots att det har blivit billigare och enklare att fota och filma. Tecknaren talar med animatörer, illustratörer och forskare om den konstnärliga bildens plats inom vetenskapen. Hur förhåller sig bilderna och filmerna till verkligheten och hur ser framtiden ut inom informativ illustration? Text: Klas Ekman.

PORTRÄTT Som barn hade han inga böcker. Nu är hans namn synonymt med bilderböcker i Taiwan, och stort i hela Asien. Vi pratar med den taiwanesiske bilderboksskaparen Jimmy Liao om hans melankoliska bilder för vuxna och barn – och om hans namn som varumärke. Text: Zandra Thuvesson Foto: Luke Huang

ESSÄ ”Det som vid första ögonkastet ser vackert ut är i själva verket bomber, explosioner och stridsplan. Den brutala sanningen i en skön illusion.” I Esfahan i Iran utförs qalamkari, urgammalt träblockstryck på tyg. Det här numrets essä berättar om mönstren och människorna i en hantverkstradition i förändring. Text: Shabnam Faraee.

ANALYS ”Livfulla naturlandskap med invånare som vid första anblicken kanske inte är synliga – sniglar, spindlar, skalbaggar, maskar, trollsländor …” En analys av naturens roll i fyra barnböcker. Text: Alexandra Sundqvist

FRÅGA JURISTEN ”Vad är ett bokförlag?” Svenska Tecknares jurister Åsa Anesäter och Emma Jarl svarar på läsarfrågor.

DEBATT ”Utan oss – inget att sälja.” Svenska Tecknares nya ordförande Karin Ahlin skriver om upphovsrätt inom det digitala området, som hon ser som ett av de viktigaste områdena för organisationen den kommande tiden.

DESSUTOM Aktuellt: Nyheter, händelser och inspiration i urval av Sara Teleman. Bild: Designern Bjørn Wiinblads återkomst. Arbetsyta: Illustratören och formgivaren Maria Kask tar sig ett bad. Medlemsenkät: Tre frågor till tre medlemmar i Svenska Tecknare. Svenska Tecknare: Notiser, nya medlemmar och information.

MEDVERKANDE I #4 2015:
Skribenter: Karin Ahlin, Åsa Anesäter, Maina Arvas, Klas Ekman, Shabnam Faraee, Emma Jarl, Alexandra Sundqvist, Sara Teleman, Zandra Thuvesson

Illustratörer: Åsa Grennvall, Matilda Ruta
Fotografer: Shabnam Faraee, Jenny Gustafsson, Luke Huang, Maja Kristin Nylander
Omslag: Illustration av Jimmy Liao ur boken Stjärnenatt (Mirando, 2013)

Tecknaren #3 2015

PORTRÄTT ”Jag fattade snabbt att modevärlden passade mina tjejer. Jag hade alltid ritat de där tjejerna, klätt dem på olika sätt, gett dem olika identiteter. De hittade hem i den miljön.” Illustratören Liselotte Watkins talar om besatthet och kunskap med Lisa Milberg. Text: Lisa Milberg Foto: Henrik Blomqvist

Läs mer

Omslagsillustration: Elin Jonsson

Tecknaren #2 2015

REPORTAGE  ”Fankulturen är kärlek. Den är ett kvitto på att det som originalskaparna gör berör folk.” Ett reportage om fenomenet fanart – smickrande hyllning eller upphovsrättsintrång? Text: Emil Åkerö.
Läs mer

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.