Tecknaren. Foto: Jenny Gustafsson.

Om Tecknaren

Tecknaren

Tecknaren är en tidning om professionell bild och form. Den bevakar illustration, grafisk form, animation och serieteckning genom reportage, intervjuer, analyser och essäer, och speglar gärna bevakningsområdena i andra fält eller genom internationella utblickar. Tecknaren kommer ut med fyra nummer per år.

Uppdragsorganisation

Tecknaren ges ut av intresseorganisationen Svenska Tecknare, som organiserar illustratörer, grafiska formgivare, animatörer och serieskapare. Det redaktionella arbetet utförs av en självständig redaktion.

Redaktion

Chefredaktör är Maina Arvas. Art directors och grafiska formgivare är Mia Degerman och Vejde Gustafsson/Spektra.

Redaktör för aktuelltsidorna är Pontus Dahlman (från och med våren 2022). Redaktör för Fråga juristen är Svenska Tecknares förbundsjurister. Redaktionen arbetar med ett frilansnätverk av journalister, skribenter, bildskapare och fotografer.

Redesignen från och med nummer 2/3 2014 skapades av Spektra och Martin Frostner Studio.

Kontakta redaktionen här

Prenumeration och medlemskap

Tecknaren är Svenska Tecknares medlemstidning – prenumerationen ingår i medlemskapet (ansök om att bli medlem). Du kan också prenumerera även om du inte är medlem (teckna prenumeration).

Lösnummer

Du kan även köpa lösnummer av Tecknaren på ett antal utvalda ställen, tex museum och bokhandlar.

Vill du bli återförsäljare av Tecknaren? Kontakta Nätverkstan Ekonomitjänst.

Historik

Första numret av Tecknaren kom ut 1977. Tidningen i dess moderna form utvecklades när journalisten och författaren Lena Andersson var redaktör på slutet av 1990-talet. Journalisten Dick Schyberg tog över år 2000 och under hans tretton år har tidningen belönats med flera priser, bland annat silver och guld i Svenska Designpriset. Journalisten och kritikern Maina Arvas tillträdde som chefredaktör 2014 och genomförde en omgörning av tidningen med prisbelönt redesign av Spektra och Martin Frostner Studio.