I konstboken Flodskörden (Fria Ligan, 2016) berättar Simon Stålenhag om ungdomsåren på Mälaröarna där fantasi och verklighet växer sida vid sida.

Reportage: Den magiskt förhöjda verkligheten

Hur får man en filmisk fantasi att se sann ut? Agnes Asplund, som skapar digitala målningar och andra visuella effekter i stora filmproduktioner, och Simon Stålenhag, vars suggestivt retrofuturistiska bildvärld nu blir film, berättar om sina arbeten. Och Leo Sandberg, kreatör och lektor i gestaltning, ger en historisk tillbakablick på konsten att lura ögat. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 1, mars 2020. Text: Maria Molin.

Läs mer

Illustration: Jesús Verona/Agent Molly & Co.

Reportage: Bevarade bilder

Illustratören Jane Bark sålde aldrig bort rätten till sina bilder och sparade det mesta. Elisabeth Kugelberg-Christoffersson bevarade också sina original – genom att slänga in dem i garderoben. Båda samlingarna är en bit kulturhistoria och dokumenterar en tidsanda. Men hur vårdas bäst ett sådant arv? På vilka sätt kan anhöriga till bild- och formskapare bevara och tillgängliggöra en samling?

Läs mer

Illustration av Elin Svensson.

Reportage: Att skapa klimatsmart

Hur kan bildskapare och formgivare arbeta för att minska sin klimatpåverkan, och vad har bild och form för roll i omställningen mot en mer klimatsmart tillvaro? Alexandra Sundqvist pratar med fyra kreatörer som på olika sätt arbetar med hållbarhet.

Läs mer

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.