Illustration av Stina Wirsén, i tusch och akvarell, för en artikel i Dagens Nyheter 2016 efter artisten David Bowies bortgång. Med porträttet ville hon visa hans mångfacetterade konstnärskap med många olika uttryck.

Reportage: Ansikte mot ansikte – konsten att fånga en personlighet i linjer

Att teckna porträtt handlar om att återge en unik personlighet. Illustratören Stina Wirsén, satirtecknaren Saad Hajo och konstnären Per Elof Nilsson Ricklund, som alla har porträttet som arbetsfält, berättar om hur de tolkar egenskaper och flyktiga uttryck i linjer och penseldrag.

Läs mer

I konstboken Flodskörden (Fria Ligan, 2016) berättar Simon Stålenhag om ungdomsåren på Mälaröarna där fantasi och verklighet växer sida vid sida.

Reportage: Den magiskt förhöjda verkligheten

Hur får man en filmisk fantasi att se sann ut? Agnes Asplund, som skapar digitala målningar och andra visuella effekter i stora filmproduktioner, och Simon Stålenhag, vars suggestivt retrofuturistiska bildvärld nu blir film, berättar om sina arbeten. Och Leo Sandberg, kreatör och lektor i gestaltning, ger en historisk tillbakablick på konsten att lura ögat. Artikeln har publicerats i Tecknaren nummer 1, mars 2020. Text: Maria Molin.

Läs mer

Illustration av Andreas Samuelsson.

Reportage: Rytm, repetition, resonans

Musik väcker bilder och bilder har rytm. Vad finns det för samband mellan musikskapande och bild- och formskapande? Maria Molin har pratat med konstnären och artisten AK von Malmborg, artisten, illustratören och animatören Love Antell, och grafiska formgivaren Martin Falck.

Läs mer

Illustration: Jesús Verona/Agent Molly & Co.

Reportage: Bevarade bilder

Illustratören Jane Bark sålde aldrig bort rätten till sina bilder och sparade det mesta. Elisabeth Kugelberg-Christoffersson bevarade också sina original – genom att slänga in dem i garderoben. Båda samlingarna är en bit kulturhistoria och dokumenterar en tidsanda. Men hur vårdas bäst ett sådant arv? På vilka sätt kan anhöriga till bild- och formskapare bevara och tillgängliggöra en samling?

Läs mer

Illustration av Elin Svensson.

Reportage: Att skapa klimatsmart

Hur kan bildskapare och formgivare arbeta för att minska sin klimatpåverkan, och vad har bild och form för roll i omställningen mot en mer klimatsmart tillvaro? Alexandra Sundqvist pratar med fyra kreatörer som på olika sätt arbetar med hållbarhet.

Läs mer

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.