Fråga juristen: Sociala medier och rätten till dina bilder

”Syns man inte i sociala medier så finns man inte”, sägs det. Visst kan det kännas frestande att använda sociala medier som reklamkanal för sina bilder, och det behöver inte vara fel, men det är viktigt att veta vad som gäller när man publicerar något.

Illustration: Sara Hansson

Upphovsrätt
Om du har konton på Facebook och Instagram fick du, när du registrerade dem, kryssa i en ruta att du hade läst användarvillkoren och godkände dem. Handen på hjärtat, läste du igenom den där långa, krångliga texten? Om svaret är nej är du inte ensam om det. De flesta kryssar bara i rutan för att komma vidare.

Du får så klart inte lägga upp någon annans material i sociala medier utan tillstånd och inte heller får någon ta det material som du har lagt upp och använda det. Men genom att godkänna användarvillkoren ger du just Facebook och Instagram rätten att använda allt material du publicerar utan att de behöver betala något för det. Förvisso utan ensamrätt men ändå … Dessutom gäller detta i hela världen och de kan även låta en tredje part använda dina bilder.

Mycket märkligt kan man tycka, men eftersom du har kvar upphovsrätten till dina bilder tycker Facebook och Instagram att det här inte är oskäligt alls. Om du avslutar ditt konto upphör licensavtalet och därmed Facebooks och Instagrams rättighet att använda ditt material. Men här kommer kruxet: har du delat ditt material och de du har delat det med inte tar bort bilderna från sin sida så har Facebook och Instagram kvar alla tidigare nämnda rättigheter till ditt material.

Vi får in många frågor kring detta, ett par av dem besvaras här under. Ett gott råd är att tänka efter innan du sprider dina bilder i sociala medier. Det kan få större konsekvenser än du tror.

/Emma Jarl

Frågor till juristerna

Hur fungerar min upphovsrätt under praktiken?
Hej! Jag gör praktik på en designbyrå. Jag kommer att göra illustrationer för bland annat två böcker. Det jag undrar är vem som då äger mina teckningar? Har byrån fullständiga rättigheter till praktikanters arbete, på samma sätt som till anställdas?

Åsa Anesäter svarar:
I Sverige finns det inte någon arbetsgivarpresumtion, vilket innebär att arbetsgivare inte äger vare sig anställdas eller praktikanters material utan endast har rätt att använda detta material ”i arbetsplatsens normala verksamhet, så som den såg ut vid tillfället materialet skapades”.
Om arbetsgivaren ska ha andra rättigheter än så, eller vill ha all upphovsrätt till materialet, måste detta avtalas om.

Fel att publicera mina illustrationer på Instagram?
Hej, jag brukar publicera några av mina illustrationer på Instagram. Är det fel?

Emma Jarl svarar:
Som du kan läsa här ovan: det behöver inte vara fel men jag tycker att man ska vara noga med vilka bilder man väljer.
Detta eftersom illustrationerna kan spridas och användas i sammanhang som du inte har kontroll över då Facebook och Instagram kan licensiera rättigheter till tredje part. Att då välja nya bilder som du ännu inte har upplåtit nyttjanderätten till kan vara dumt eftersom potentiella kunder kan tycka att bildens värde har förlorats just på grund av att Facebook och Instagram har rätt till bilderna.
Att däremot lägga upp en bild som redan har nyttjats några gånger kanske kan vara okej.

Vilken moms gäller för informationsillustration?
Hej juristen, jag ska leverera illustrationer som ska användas i informationsmaterial. Kunden säger att det är 25 procents moms men jag har för mig att det är 6 procent. Vad gäller?

Åsa Anesäter svarar:
Det är 6 procents moms när du upplåter din upphovsrätt till en kund som ska använda det i informationsmaterial, det är i reklam som det är 25 procents moms.
Ibland kan det dock vara svårt att avgöra om materialet är information eller reklam. Svenska Tecknare rekommenderar att du vid tveksamma fall lägger på den högre momssatsen. Då kan det inte bli trubbel.

Äger Instagram och Facebook mina bilder?
Hej, vad händer egentligen med rättigheterna till mina bilder när jag publicerar dem i sociala medier som Instagram och Facebook? Äger de mina bilder då?

Emma Jarl svarar:
Nej, de äger inte dina bilder men genom att godkänna användarvillkoren har du gett dem en icke-exklusiv licens att förfoga över det material som du lägger upp på ditt konto.
Säg till exempel att du lägger upp en av dina illustrationer på Facebook. De kan då licensiera rätten att använda bilden till ett annat företag någonstans i världen som sedan kan nyttja illustrationen i sin verksamhet. Licensieringen till tredje part kan Facebook göra helt utan att fråga dig och utan att du får ersättning för det.

Skatta för pengar från IR och Fotokopieringsfonden?
Hej juristen, jag undrar hur det är med pengar från IR och Fotokopieringsfonden – måste man skatta för dem?

Emma Jarl svarar:
Svaret är både ja och nej. Ersättningar gällande IR, individuell reprografiersättning, är att betrakta som en vanlig intäkt och är därmed skattepliktiga. Stipendier från Fotokopieringsfonden är däremot skattefria.

Fotokopieringsfonden och grafisk form
Jag är grafisk formgivare och sökte Fotokopieringsfonden för femte året i rad år 2014 utan att få pengar. Illustratörer jag känner har fått. Det känns orättvist! Hur kan det bli så här?

Åsa Anesäter svarar:
Jag förstår om det känns orättvist! Jag utgår i mitt svar från att frågan gäller grafisk form som inte har upphovsrätt, det vill säga grafisk form i sin strikta bemärkelse.
Fotokopieringsfondens stipendiepengar kommer från ett avtalssystem som är skapat för att upphovspersoner ska få ersättning för att deras verk kopieras (i skolor och på arbetsplatser.) Pengarna är en kompensation för att deras upphovsrätt inskränks i och med kopieringen. Det är alltså verk med upphovsrätt som genererar alla pengar i Fotokopieringsfonden.
Svenska Tecknare delar ändå ut en del till utövare som inte är upphovspersoner, dock inte en lika stor del som till upphovspersoner.

Mitt omslag används även i e-boksutgåvan
Jag har gjort den grafiska designen till ett bokomslag. Kan jag kräva ersättning när omslaget nu ska användas även på e-boksversionen?

Åsa Anesäter svarar:
Du har rätt till ersättning om den grafiska formen uppnår verkshöjd för då har den upphovsrättsligt skydd. Verkshöjd är ett luddigt begrepp men förutsätter att ett verk kan sägas vara unikt: det ska ha en individuell särprägel på så vis att två personer, oberoende av varandra, inte skulle kunna prestera exakt samma resultat. Det är svårt att svara något generellt här men poängen är att grafisk form absolut kan ha upphovsrättsligt skydd.

Svenska Tecknares jurister

Åsa Anesäter och Emma Jarl är Svenska Tecknares jurister. Här svarar de på frågor om juridik, arvoden och avtal. Mejla till juristen@svenskatecknare.se eller skicka ett brev till Fråga juristen, Svenska Tecknare, Hornsgatan 103, 117 28 Stockholm.

Foto: Jenny Gustafsson

Foto: Jenny Gustafsson

Logga in

Om du inte har något konto kan du skapa ett här.

Skriv in koden du fått skickad till dig för att logga in.

← Avbryt

Kolla din inkorg!

Vi har skickat ett e-postmeddelande till dig med vidare instruktioner hur du återställer ditt lösenord.